
Fjällräven Wandelbroeken
Ik had al een tijdje mijn ogen laten vallen op Fjällräven wandelbroeken, maar omdat deze best prijzig zijn, heb ik drie jaar geleden er pas eentje in de uitverkoop aangeschaft.
Wat een fantastische broeken zijn dat!
Mijn eerste broek was een model Karla. Een broek die je voor allerlei wandeltochten kunt gebruiken, op straat, de natuur, in de bergen, het maakt niet uit.
De broek kan worden gedragen in de winter en zomer. Extra opmerking bij de Fjällräven broeken is dat de maat wat kleiner uitvalt ….
G1000
Een broek die
van de bekende G1000 stof is gemaakt. Doordat de stof geborsteld is voelt deze aangenaam zacht aan. Als je de broek nieuw aanschaft is deze gewaxt waardoor hij wind, water en vuilafstotend is. De broek heeft een lagere taille waardoor hij prettig draagt tijdens het lopen, maar ook bij het zitten. Model Karla heeft twee diepe zijzakken aan de voorkant, twee kontzakken, één grote zak op de zijkant van je been en een kleinere zakje bijvoorbeeld een mesje of een pen. Genoeg opbergruimte voor je mobiel, stempelkaart, portemonnee enz. Na een aantal keren wassen raakt de waxlaag van de broek, waardoor deze nog veel soepeler wordt. De één heeft de voorkeur om dat zo te laten. Mijn voorkeur gaat uit om de broek opnieuw te waxen. Dit lijkt een lastig klusje, maar is erg simpel. De wax is in bijna iedere outdoor winkel te verkrijgen. Hoe je de broek waxt leg ik verderop uit.
Karla – Nilla
Het model Karla is inmiddels in 10 verschillende kleuren te krijgen.
Na deze broek zijn er velen gevolgd. Ook model Nilla is bij mij favoriet. Deze broek sluit nog beter aan, maar heeft veel minder zakken. Wel heeft deze broek extra versteviging op de billen, knieën en aan de binnenkant van de enkels. Ook deze broek is van G1000 stof gemaakt. Groot voordeel van deze broek is dat deze vrij snel droog is. Wordt je overvallen door regen, loop je niet uren in een natte broek. Model Nilla is in 9 kleuren te verkrijgen.
Vidda Pro
De Vidda Pro is een broek voor het “echte avontuur”. Banjeren over strand, in de duinen of in de bergen, dan is dit een geweldige broek.
Een broek met extra versteviging d.m.v. dubbele G1000 stof. Extra zakken op de benen en elastiek met drukknopen bij de onderkant van de broekspijpen. Met de afwerking sluit de overgang van broek naar schoen goed af. Groot voordeel hiervan is dat er geen takjes, zandjes of andere kleine troepjes in je schoenen komen. Vanwege de al afgewerkte broekspijpen kan deze broek in een paar lengtes besteld worden. De broek is verkrijgbaar in combinatiekleuren, of 1 effe kleur. Als je de broek goed onderhoudt, gaat hij vele jaren mee. Enige minpuntje t.o.v. de Karla en de Nilla is dat deze broek wat hoger zit en minder goed aansluit bij de heupen.
Daloa
Zoek je toch een broek voor veel warmere omstandigheden, dan is de het model Daloa wellicht wat voor je. Dit is een eenvoudigere broek van luchtig materiaal gemaakt wat heel snel weer droog is. Met diepe steekzakken, kontzakken en 1 zak op de voorkant van het been met rits. De Daloa is ook verkrijgbaar in een afritsbroek versie. De taille heeft elastiek aan de zijkanten voor een goeie pasvorm. Voorgevormde knieën en de stof is UV bestendig tot UPF50.
G1000 Waxen Fjällräven:
Het waxen van de Fjällräven broeken lijkt een moeilijk klusje, maar dit is echt heel eenvoudig. Wat je ervoor nodig hebt is de broek, de wax, een strijkbout en een strijkplank.
De broeken die van G1000 materiaal zijn gemaakt kun je waxen. Je kunt kiezen om de hele broek te waxen, of delen van de broek die bijvoorbeeld wat meer bescherming nodig hebben.
Leg de broek op de strijkplank en zorg dat de stof goed plat ligt zonder plooien. Veeg het blokje wax stevig over de stof. Hoe dik je dit doet, mag je zelf weten. Ik moet altijd best een beetje druk geven om de wax op de stof te krijgen. Je hoeft niet één kant op te vegen, maar het kan naar alle kanten. Er ontstaat een wittige laag op de stof. Pak de strijkbout en zet deze op stand 1 (de minst warme stand) één standje hoger is ook nog mogelijk. Als de bout warm is. Strijk je over de stof met de wax. Door de warmte gaat de wax smelten en dringt het in de stof. De wax zal niet aan de strijkbout blijven hangen, maar smelt echt in de stof. Zo kun je stukje bij beetje de hele broek of delen ervan waxen. Je zult duidelijk verschil voelen tussen de stof die nog niet gewaxt is en welke je net behandeld hebt.
Is de broek teveel gewaxt, geen nood, door een paar keer wassen verdwijnt de wax weer uit de stof.
Als je na het waxen de broek gaat dragen zul je merken dat deze iets stugger aanvoelt, maar veel meer wind en waterafstotend zal zijn. Wil je liever zien hoe dit waxen gebeurt; er staan verschillende filmpjes op Youtube waar dit te zien is. Heb je geen strijkbout, kun je de wax ook laten smelten met een haarföhn of een hete luchtpistool.
Thermokleding
Onderkleding tijdens het wandelen is bijna net zo belangrijk als de bovenkleding. Bij thermokleding wordt vaak gedacht dat het alleen voor koude omstandigheden is, maar er is ook thermokleding voor warme omstandigheden die ervoor zorgt dat je droog blijft en niet over verhit raakt.
Craft en Odlo zijn voor mij de bekendste merken. Ik zal er binnenkort over berichten.
Plaats zelf een reactie