Hoge of lage wandelschoenen, welke moet je kiezen? Lastig toch? Dat is een keuze die je toch echt zelf moet maken. Ik kan je alleen wat tips geven voordat je een van deze wandelartikelen gaat aanschaffen…
Voordelen lage wandelschoenen
Lage wandelschoenen zitten comfortabel en lopen vaak licht. Ideaal voor dagelijkse wandelingen over normaal egaal terrein. Je kunt er dus ook prima lange afstanden mee lopen, dat is geen probleem. Meestal wordt er voor lage wandelschoenen gekozen bij droog en warmer weer vanwege het ademen van je schoen. De lage wandelschoen geeft toch voldoende steun om lichte bepakking tot zo’n 12 kilo mee te nemen.
Voordelen hoge wandelschoenen
Hoge wandelschoenen zitten vaak steviger en zijn dus ideaal voor ongelijk terrein, zanderige omgeving en bij slechter weer. Ze geven steun aan je enkelgewricht en houden je voeten meestal warmer bij koudere weersomstandigheden. Je ziet niet voor niets heel veel wandelaars op hoge wandelschoenen lopen…..
Nadelen lage wandelschoenen
Lage wandelschoenen geven weinig steun aan de enkel. Er kan gemakkelijk water, steentjes of zand in komen tijdens het wandelen.
Nadelen hoge wandelschoenen
Hoge schoenen geven soms extra warmteuitslag omdat je voet meer opgesloten zit. Ook moet de pasvorm heel goed om geen blaren te lopen. Hoge wandelschoenen zijn vaak zwaar.
Wel of geen Gore-Tex?
Er is nog iets waar je op moet letten. De keuze is: neem je wel of niet Gore-Tex wandelschoenen? Gore-Tex is een soort water- en winddicht materiaal, herkenbaar aan een label of tekst op de wandelschoenen. Kleine gaatjes, ook wel membraam genoemd, laten je voeten wel ademen, het zweet kan er dus uit, maar de gaatjes zijn zo klein dat het toch zo goed als waterdicht is. Heb je het echt nodig?
- Ga je vaak wandelen in regen of sneeuw? Dan kun je kiezen voor Gore-Tex of een ander waterafstotend materiaal. Gore-tex lijkt wel het best te ademen.
- Wandel je vaak bij mooi weer of op warme dagen, kies dan niet zomaar voor Gore-Tex, want een gewone schoen ademt nog altijd beter dan een waterafstotende….
- Loop je vaak bij een hele hoge luchtvochtigheid, kies dan voor een canvas wandelschoen. Leren wandelschoenen kunnen namelijk beschimmelen door het vele vocht. Gore-Tex eigenlijk ook wel…
- Zijn de wandelingen in wisselende omstandigeheden kun je kiezen om meerdere paren schoenen mee te nemen, dat doe ik zelf ook.
- Meerdaagse wandelingen: Neem ook wandelschoenen mee die een maatje groter zijn. Je voeten zwellen namelijk op.
- De keuze voor wandelschoenen die het lekkerste zitten en snel drogen is de beste optie. Tip 1: Veters en binnenzool eruit halen zodat ze sneller drogen. Tip 2: Niet bij de kachel zetten.
Je kunt ook nog kiezen voor een Mid wandelschoen. Die geeft eigenlijk net zoveel steun als een lage wandelschoen maar door een hogere pasvorm heb je het genot van hoge wandelschoenen. Dus geen steentjes en zand in je voetbed…
A, B, C of D klasse wandelschoenen
De wandelschoenen zijn tegenwoordig ingedeeld in klasses voor de ondergond waar je ze voor gaat gebruiken.
- A klasse: voor normale wegen en begaanbare paden
- B klasse: voor iets ruiger terrein, duinen, strand, bergpaden en makkelijke beklimmingen. Ideaal voor de Vierdaagse van Nijmegen bijvoorbeeld.
- C klasse: Een stijvere schoen die geschikt is voor het zwaardere werk. Wandelen met zware bepakking, over ijsvlaktes, besneeuwde heuvels en door moeilijker terrein. De zool is nauwelijks buigzaam.
- D klasse: Een echte bergschoen die ook geschikt is voor stijgijzers, lopen over rotsen, beschermd tegen koude. De zool is niet buigbaar.
De meest gekozen klasse is dus A of B of een combinatie wandelschoen met eigenschappen van A en B.
Plaats zelf een reactie