Thermobroek wandelen
Een thermobroek moet bovenal lekker zitten. Jouw thermo-ondergoed mag geen beknellend gevoel geven tijdens het wandelen. Sommige mensen lopen het liefst met een compressie onderbroek. Ik vind dat vaak te strak zitten. Nu heb ik ook gewoon warme wandelbroeken dus heb ik niet altijd een thermobroek aan.
Op erg koude dagen is een thermobroek van Merinowol aan te raden, dat blijft goed ademen en is vochtregulerend. Als de temperatuur gedurende de dag stijgt tijdens het wandelen past het natuurlijke materiaal zich automatisch aan voor jouw lichaam. Een broek van het merk Icebreaker met Merinowol gaat ook niet stinken van het zweet. Het kriebelt ook niet zoals je dat zou kunnen denken bij wol.
Thermoshirt wandelen
Eigenlijk draag ik wel altijd een thermoshirt tijdens het wandelen zowel in de winter als in de zomer. Het zweet van mijn bovenlichaam wordt dan beter gereguleerd. Je krijgt het niet koud en het schuurt ook niet langs je lichaam op de gevoelige plekken. Merken als Odlo, Craft en Icebreaker zijn wel wat duurder maar zitten erg comfortabel. En dat is het belangrijkste, het moet lekker zitten. Zeker niet te strakke onderkleding aantrekken voor het wandelen…
Een thermoshirt van merinowol zal niet naar zweet gaan stinken. Je zou het zelfs meerdere dagen kunnen dragen. ‘s Avonds even lekker buiten laten luchten en je kunt het zo weer aantrekken.
Thermoshirt korte mouwen
Een thermoshirt met korte mouwen is zeer geschikt voor warmere dagen. Maar als jij het ook in de winter prettiger vind om een thermo T-shirt met korte mouwen te dragen moet je dat gewoon doen. Het helpt altijd om je lichaam warm te houden en je vocht/zweet te reguleren. Een thermoshirt is altijd goed voor je spieren.
Thermoshirt lange mouwen
Ik draag zelf eigenlijk altijd een thermoshirt met lange mouwen omdat ik dat prettig vind zitten. En niet alleen met wandelen maar eigenlijk altijd. Dat komt omdat ik vroeger wat vaak last had van mijn rug en sinds ik thermo-ondergoed draag is dat stukken minder. Je spieren blijven warm en een thermoshirt is altijd vochtregulerend. Geen last van natte kleding bij inspannend werk voorkomt veel problemen met spieren.
Thermokleding en wandelondergoed
Je hebt verschillende soorten diktes wandelondergoed zoals ultra light voor de warme dagen, light voor normale temperaturen en warm voor koude dagen. Eigenlijk zul je dus meerdere setjes thermokleding moeten aanschaffen voor verschillende weersomstandigheden. Om te kijken wat bij jou het beste past kun je het beste naar een gespecialiseerde outdoorwinkel gaan om je wandelondergoed te passen en te kopen. Uiteindelijk weet jij na een aantal wandelingen wel wat het lekkerste zit qua comfort. Dan kun je altijd nog online gaan bestellen.
Thermokleding wandelen
Thermo kleding is bij wandelen best een belangrijk onderdeel van jouw outfit. Er wordt af en toe nog steeds gedacht dat thermokleding alleen geschikt is voor als het koud is, maar niets is minder waar. Ik draag bij langere wandelingen altijd thermokleding, zomer en winter. Ik draag het zelfs tijdens mijn werk, gewoonweg omdat het zo lekker zit.
Warme thermokleding
Thermokleding bestaat in vele varianten. Ook voor warme omstandigheden. Tijdens warme omstandigheden kun je zoveel gaan zweten dat een kantoenen shirt drijfnat wordt, Dit plakt aan je huid en voelt aan alsof er een tweede laag om je lijf zit. Hierdoor kun je niet lekker worden, zoals duizelig, misselijk en hoofdpijn. Een goed shirt wat ervoor zorgt dat het zweet goed wordt afgevoerd is dan heel belangrijk.
Maar wat draag je dan in welke omstandigheden? Uiteraard is dat heel verschillend en ook persoonlijk, want de één heeft het eerder warm dan de ander en in koude omstandigheden heb je er echte koukleumen bij.
Zoals ik al zei bestaan er veel verschillende soorten thermokleding en de kleding zelf kan ook nog verschillen, Zo bestaan er shirt met lange mouwen, korte mouwen en mouwloos. Ook de broeken bestaan in er in lange varianten, kuitvarianten, boxervarianten en slips.
Odlo heeft een hele lijn van warm naar koude omstandigheden van X-Light voor warme omstandigheden, Light voor de frisse omstandigheden, warm voor de koude omstandigheden en X-warm voor als het echt koud is, zoals bij temperaturen onder nul.
Ook Craft heeft een hele lijn met thermo-ondergoed Stay Cool bij warmte, Active bij frisse tot koude omstandigheden en Keep Warm bij de echte koude omstandigheden. Vervolgens zijn deze lijnen nog aangevuld met een extra lijn. Zo is er bij de Stay Cool een Stay Cool Mesh Superlight. Dit is voor de hele warme dagen. De stof is gemaakt met een gaasstructuur waardoor het zweet nog sneller wordt afgevoerd. In de Active lijn is een Active Extreme toegevoegd. Deze kleding zit wat meer aangesloten op je lijf en zorgt daardoor voor een betere vochtafvoer. Je lijf blijft droog en op temperatuur.
Active windstopper
Daarnaast is er ook nog een Active Windstopper, het woord zegt het al; kleding wat een nare wind tegenhoudt. Wie wel eens op strand loopt weet waarschijnlijk precies wat ik bedoel, want de wind kan het koud maken, terwijl het helemaal niet zo koud is, dan is het superfijn als je kleding aan hebt wat daar bescherming tegen biedt en evengoed zorgt voor een goede vochtafvoer. In de Keep Warm is nog de Keep Warm Wool toegevoegd. In deze kleding is Merino wol toegevoegd. Dit houdt jouw lijf warm, ook als je niet hele heftige inspanningen levert. Het zorgt evengoed voor vochtafvoer en isolatie. En …. Merinowol prikt of jeukt niet!
Onderkleding materiaal
Goed technisch ondergoed herken je vaak snel. Je ziet dat op de plekken waar je wat meer zweet een andere stof wordt gebruikt, zoals onder de oksels en op de rug. Zo wordt het zweet goed afgevoerd en blijft de rest van je lijf (bijvoorbeeld de armen) lekker warm. Ook bij de broeken worden er in de knieholtes vaak andere stof gebruikt om ervoor te zorgen dat dit tijdens het wandelen niet gaat plooien. Op die manier voorkom je schuurplekken. Ook de stoffen kunnen heel verschillend zijn, synthetisch, een platte of een holle vezel, katoen of Merinowol. Goede thermokleding voelt vaak als een tweede huid aan en neemt meteen de temperatuur van je lijf aan. Als je thermokleding gaat aanschaffen ga dan in de bekende outdoor of sportwinkels vooral passen en voelen wat voor jou het prettigst is. Het moet niet te strak zitten, maar zeker ook niet te wijdt. Met een goed setje thermokleding aan zal het jouw wandelplezier zeker verhogen.
Naadloos wandelondergoed
Heb je last van de naadjes in je thermokleding dan is er ook naadloos wandelondergoed. Met naadloos wandelondergoed heb je geen schurende plekken van je onderkleding. Heerlijk als je met naadloze thermokleding wandelen gaat…
Thermo onderhandschoenen
Wist dat er ook nog thermo onderhandschoenen bestaan? Heb je snel last van koude vingers en handen? Dan is voor jou misschien de thermo onderhandschoen een oplossing. Het verhoogt de gebruikstemperatuur met zo’n 3 graden Celcsius….
Plaats zelf een reactie