Bij kleine wandelingen (binnen de 10 kilometer) zul je weinig klachten ervaren, maar als je echt lange afstanden gaat wandelen kan je wat lichamelijke klachten ervaren die je tijdens het lopen kunt krijgen. Hier zijn mijn tips die hierbij kunnen helpen:
Lichamelijke klachten: Blaren
Dit is de meest voorkomende lichamelijke onhebbelijkheid voor wandelaars. Er zijn wandelaars die altijd blaren krijgen. Andere krijgen nooit blaren, hoeveel kilometer ze ook lopen. Je kunt er natuurlijk alles aan doen om te zorgen dat je geen blaren krijgt, maar dit lukt helaas niet altijd.
Blaren ontstaan als een stukje van de huid een hoop wrijving voor de kiezen krijgt. Vooral bij een vochtige huid loop je grote kans op blaren. Vaak voel je een blaar al aankomen en ziet de huid op de plek eerst rood. Als de wrijving blijft aanhouden, ontstaat op die plek een holte in de huid die gevuld wordt met vocht.
Er is geen nummer 1 oplossing voor blaren. De één smeert de voeten in met crèmes, of vaseline. De ander plakt de voeten (preventief) af met leukoplast of sporttape. Vette watten kunnen ook helpen. Goed passende schoenen en sokken zijn natuurlijk het eerste waar je blaren mee kunt voorkomen. Mocht je toch blaren krijgen is het gewoon kijken welke trucjes bij jou het beste werken. Bij een georganiseerde wandeling weten de verzorgposten ook nog wel handige trucs.
Lichamelijke klachten: Spierpijn
Iedereen heeft daar vast wel eens last van. Er zijn twee soorten spierpijn; Vroege spierpijn en verlate spierpijn. De vroege spierpijn kun je voelen tijdens of na de wandeling. De verlate spierpijn voel je pas de volgende dag; 24 tot 48 uur na de wandeling. De oorzaak zijn hele kleine scheurtjes in het bindweefsel en het celmembraan van de spier. Veel water drinken en een warme douche of bad helpen, maar wist je ook dat voeding daaraan kan bijdragen? Laat de biefstuk staan, maar eet bijvoorbeeld kip, witvis, kwark en verse groente. Daarnaast kunnen vitamines D, B, C, E helpen bij het herstel. Ook Magnesium, zink en aminozuren kunnen bijdragen tot een snel herstel.
Opgezette handen/vingers tijdens het lopen
Omdat je handen tijdens het lopen continu naar beneden hangen, kun je last krijgen van vocht in je handen en gaan je handen en vingers opzetten. Je kunt dit heel eenvoudig oplossen door iets in je handen vast te houden zoals een drinkflesje of een stokje. Je kunt het stokje/flesje overgooien tussen beide handen. Ook het lopen met wandelstokken zal dit probleem verhelpen. Kortom, zorg dat je handen bezig zijn en dan zal het opzetten afnemen of helemaal niet voorkomen.
Warmte uitslag op de voeten en enkels
Een duidelijke oorzaak voor deze lichamelijke klachtjes heb ik nog niet kunnen vinden. Het lijkt op een allergische reactie van bijvoorbeeld wasmiddelen, je sokken, of je schoenen. Ik heb het zelf gehad met sokken. Een tip was om halverwege een lange wandeling schone sokken aan te trekken en de voeten eerst in te smeren met talkpoeder. Dit hielp bij mij beperkt. Na verandering van wandelsokken is de klacht bij mij verdwenen. Ik hoor ook wel eens de oplossing om van hoge- naar lage wandelschoenen te gaan. Een duidelijk antwoord is er dus niet, maar het is even experimenteren wat voor jou het beste helpt.
Lichamelijke klacht: Hongerklop
Een hongerklop kan ineens toeslaan. Je gaat gapen, wordt duizelig, zweterig en licht in je hoofd. Ik heb er zelf snel last van. Om dit te voorkomen moet je tijdig eten. Je verbruikt met lange afstanden behoorlijk wat calorieën. Dit kun ondervangen door regelmatig kleine maaltijden te nemen verspreid over de wandeling en de koolhydraten goed tot je te nemen. Als je honger krijgt ben je eigenlijk al te laat. Als de hongerklop toeslaat kun je, om snel van de heftige klachten af te komen, een tabletje druivensuiker nemen of een plak ontbijtkoek. Vruchtensap of cola wil ook helpen om de ergste klachten rap te laten verdwijnen. Maar ga daarna dan wel even goed eten.
Pijn in de scheenbenen
Dit is een lichamelijke klacht waar je niet luchtig mee moet omgaan. Het wordt veroorzaakt door overbelasting van de spieren in je onderbenen. Als je ermee blijft doorlopen kan het leiden tot een beenvliesontsteking en dan praat je over een serieuze blessure. Het goed opbouwen van de wandelingen kan deze klacht voorkomen. Als je toch flinke pijn krijgt en het scheenbeen kleurt ook rood, blijf er niet mee doorlopen, maar stop met wandelen. Als eerste kun je het onderbeen koelen met ijs of een coldpack.
Tevens is het dan aan te raden om contact op te nemen met een huisarts.
Zwabberen bij vermoeidheid
Ken je dat, je hebt er al aardig wat kilometers op zitten, je bent moe en je merkt dat je niet meer goed in één rechte lijn kunt lopen. Je gaat “zwabberen” en als je samen met iemand loopt bots je daar me enige regelmaat zachtjes tegen aan. Dit is een teken dat je flink vermoeid raakt. Mijn ervaring is dat dit op te lossen is om met wandelstokken te gaan lopen. Niet de Nordic-, maar gewone wandelstokken. Door deze stokken blijf je wat meer in evenwicht.
Bart zegt
Hebben jullie ook tips voor/tegen hielspoor?
Wandel Artikelen zegt
Hoi Bart,
met hielspoor moet je wel in beweging blijven maar niet te lang wandelen. Zeker niet als het pijnlijk is. Probeer steeds andere schoenen waarbij je zo min mogelijk last hebt met wandelen. Altijd naar een arts of fysiotherapeut gaan als klachten verergeren. Rekken en strekken voor en na het wandelen kan best wel helpen tegen pijnklachten. Er zijn ook speciale zooltjes indien je hielspoorklachten hebt.
ik hoop dat je er snel weer vanaf bent Bart! Veel wandelplezier!